Skip to content Skip to footer

Gjennomføring av trekk

 Nets har solgt store deler av tjenestene sine til Mastercard Payment Services og den forbindelse regner vi med at de kommer til å gjøre endringer som også vil påvirke oss. Vi oppdaterer informasjonen på hjelpesidene våre etterhvert som vi får høre om de.

Utveksling av filer

Automatisk utveklsing av filer

HyperSys kan settes opp til å utveksle OCR- og trekkfiler med Nets. Dette gjør at KID-betalinger og endring på AvtaleGiro-avtaler automatisk blir lest inn i HyperSys, og at AvtaleGiro-trekk automatisk blir gjennomført hos Nets. Trekkfilen inneholder også en felles trekkdato for alle transaksjonene i filen. Dette fungerer som forfallsdato, og er når trekket vil gjennomføres. En AvtaleGiro-transaksjon vil ligge i nettbanken til medlemmet en viss tid før trekket gjennomføres, og kan endres/kanselleres av medlemmet.

Manuell utveklsing av filer

Det er også mulig å bruke manuell utveksling av filer mellom Nets/bank og HyperSys, men dette er frarådet. Hvis organisasjonen ønsker å utveksle filer manuelt gjøres det på følgende måte:

  • OCR-filer lastes ned fra nettbank/Nets og leses inn i HyperSys. Filen lastes opp til HyperSys på Økonomi -> OCR-Håndtering.
  • Trekkfiler må lages manuelt av Unicornis, og må lastes opp i nettbank/sendes til Nets for utføring.

Frister

Det er enkelte frister som er koblet til AvtaleGiro-trekk. Nets stiller krav til at fil for AvtaleGiro-trekk skal være lest inn i deres systemet en viss tid før trekkdato/forfallsdato på filen.

Bankvarsling

Ved å benytte bankvarsling vil bankene sende ut varsling til medlemmet om at det ligger en AvtaleGiro-betaling til forfall. Dette er den enkleste trekkmåten, og medfører ikke ekstra arbeid for organisasjonen.

Fristen for bankvarsling er kl.14.00 siste virkedag i måneden for trekk som skal gjennomføres mellom 15. i påfølgende måned og 14. i måneden etter.

Eksempel: Frist for AvtaleGiro-trekk med forfall mellom 15. august og 14. september er mandag 31. juli klokken 14.00.

Fra dokumentasjonen til Nets:

Må være mottatt i Nets innen kl 14:00, siste virkedag i måneden, for betalingskrav med forfallsdato fra og med 15. i førstkommende måned, til og med 14. i påfølgende måned.

Bankene produserer AvtaleGiro informasjon for månedlig distribusjon. Dersom betalingsmottaker ønsker at varsel skal formidles via bank, må betalingskravet være mottatt innen kl 14:00 siste virkedag i måneden før varsel produseres. Alle betalingskrav som har forfallsdato fra og med 15. i førstkommende måned til og med 14. i påfølgende måned, må sendes innen denne tidsfristen

Egenvarsling

Ved å benytte egenvarsling er organisasjonen ansvarlig for å gi beskjed til alle medlemmer som skal trekkes på AvtaleGiro. Til gjengjeld gir dette en kortere frist, slik at man kan benytte egenvarsling hvis det må gjennomføres ekstraordinært trekk eller hvis trekket blir forsinket.

Frist for egenvarsling er  kl.14.00 siste virkedag minst 9 kalenderdager før trekkdato. I tillegg må varsel sendes medlemene minst 7 virkedager før trekkdato.

Fra dokumentasjonen til Nets,

Dersom betalingsmottaker selv skal varsle betaler, må betalingskravet være mottatt i Nets på en virkedag innen kl 14:00, 9 kalenderdager før forfallsdato.

Frist for manuell uthenting av trekkfiler

Hvis organisasjonen ikke benytter automatisk utveksling av filer med Nets, eller ønsker å gjennomføre ekstraordinært trekk, må dette bestilles fra Unicornis senest 5 virkedager før filen skal sendes inn. Vi anbefaler å bestille filen en stund før siste frist hos Nets, som gir litt margin hvis filen må endres.

Les mer om Nets og HyperSys.

Mer informasjon

For mer informasjon om AvtaleGiro kan man benytte brukerhåndboken til Nets, som man finner her.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *