Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Kommune-og regionreform

I forbindelse med kommunereformen og regionreformen er det vedtatt en rekke kommunesammenslåinger og fylkesammenslåinger, flertallet av sammenslåingene vil tre i kraft 1.januar 2020. Et mindretall av sammenslåingene trådde i kraft 1.januar 2018. Stokke, Andebu og Sandefjord ble slått sammen til Sandefjord kommune allerede 1.januar 2017.

Sammenslåinger i 2018

Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag ble slått sammen til Trøndelag 1.januar 2018, det samme ble følgende kommuner: Larvik og Lardal (Larvik kommune), Hof og Holmestrand (Holmestrand kommune), Tjøme og Nøtterøy (Færder kommune), Rissa og Leksvik (Indre Fosen kommune). Nye Trøndelag fylke vil ha fylkesnummer 50 og alle kommuner i dette nye fylket vil få kommunenummer som starter på 50.

Sammenslåinger i 2017

Andebu, Sandefjord og deler av Stokke ble slått sammen til Sandefjord kommune allerede 1. januar 2017. Tettstedet Vear som tidligere lå delvis i Stokke og delvis i Tønsberg kommune ble i sin helhet flyttet til Tønsberg kommune fra samme dato.

Sammenslåinger i 2020

Alle endringer i fylkes- og kommunegrenser som ikke nå er ferdigstilt (beskrevet i avsnittene over) vil ha effekt fra 1. januar 2020.

Hva gjør HyperSys?

Som følge av sammenslåingene kommer det nye fylkesnummer, og kommunenummer, som vi legger inn i HyperSys slik at systemet er oppdatert. I tillegg oppdaterer vi systemet når det kommer nye postnummer. Slik sikrer vi at HyperSys er i overensstemmelse med offentlige registre. Disse sammenslåingene medfører behov for endre noe logikk i systemet slik at man bevarer listevisning med gamle kommune- og fylkesnavn ved å gå eldre medlemslister. Vi forventer å ha fullført dette i løpet av januar 2018.

 

Endring i organisasjonsstrukturen

En del organisasjoner kommer til å gjøre endringer i organisasjonsstrukturen, mens andre ikke gjør det. For eksempel kommer mange til å slå sammen fylkeslagene Sør- og nord-trøndelag til nytt Trøndelag fylkeslag. På den andre siden er det brukere av HyperSys som har over 25 fylkeslag og noen organisasjoner som velger å gå et steg lengre og lage regionslag, så det er ingen universell fasit her. For de organisasjonene som skal gjøre endringer i sin organisasjonsstruktur har vi skrevet en hjelpeartikkel om hvordan man slår sammen lag.

Melde endringer til Brønnøysundregistrene

I tillegg til sammenslåing i HyperSys vil det være nødvendig å melde inn endring til Brønnøysundregistrene dersom organisasjonen har organisasjonsnummer. Endring i BRREG kan gjøres på tre ulike måter:

  1. Opprette et helt nytt lag, og legge ned de lagene som ikke skal videreføres
  2. Fusjonere lagene som skal slås sammen
  3. Melde navneendring på laget som beholdes, og legge ned de som ikke skal videreføres

Selv om det er tre ulike måter å melde endring til BRREG, vil punkt 2 og 3 ovenfor gjøres på samme måte i HyperSys, forskjellen er om man oppretter et helt nytt lag som tar over, eller om man beholder et eksisterende lag og legger det andre under der.

Vår anbefaling

For å bevare historikk på en best mulig måte vil vi anbefale å opprette et nytt lag, og deaktivere de eksisterende lagene. Da vil historikk på de lagene som slås sammen være bevart på de inaktive organisasjonsprofilene, og man begynner på ny frisk med det nye laget. Det samme gjelder for medlemmer av organisasjonen, hvis det kun endres navn på en eksisterende organisasjon vil navneendringen også påvirke historisk data slik at alle oppføringer om lag får det nye navnet.

 

Fylkeskartet etter gjennomføring av hele reformen (etter 2020)

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *